Dan varne rabe interneta 2020 bo potekal v torek, 11. februarja 2020, pod sloganom »Skupaj za prijaznejši internet«. Cilj prihajajočih aktivnosti v okviru meseca varne rabe interneta je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej za najmlajše uporabnike interneta. Hkrati je tudi povabilo vsem uporabnikom interneta, da na internetu z drugimi komunicirajo na spoštljiv način in tako prispevajo k pozitivni digitalni izkušnji.

 


Doba digitalne tehnologije, brez katere si življenja v današnji družbi pravzaprav sploh ni več mogoče zamisliti, prinaša veliko pasti in nevarnosti. Zato uporabniki spleta potrebujemo ključna znanja, ki so nujna za varno, odgovorno in učinkovito brskanje po spletu.

Še posebej ranljiva skupina so otroci in mladostniki. Otroci nas sicer lahko povsem prekašajo v uporabi računalnika in mobilnih naprav, žal pa ne razumejo delovanja interneta in se ne zavedajo njegovih pasti. Nujno je, da na spletu znamo poskrbeti za varnost in zasebnost, da pri komuniciranju upoštevamo pravila spletnega bontona in da sami nismo izvajalci nasilja. Žalostno je, da se otroci niti ne zavedajo, da so včasih tudi sami izvajalci nasilja: različni zapisi o kakšnem sošolcu na internetu, žalitve, lažni profili, prepošiljanje različnih sporočil, predvsem pa fotografij. Pogosto se jim zdi to samo šala ali preprosto nič slabega.

Da bo otrok znal prepoznati nevarnosti in se jih znal ubraniti, mora biti dovolj zrel. Zato je pomembno, da se z otrokom tudi starši pogovarjate o nevarnostih na spletu, se skupaj učite varne uporabe spleta in pravilnega vedenja na družabnih omrežjih.

Spletne strani, kjer otroci, starši in učitelji lahko najdemo uporabne nasvete, kako varno uporabljati internet in mobilne naprave:

 1. https://safe.si/
 2. https://www.varniinternet.si/
 3. https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-internetu
 4. https://www.cert.si/si/varnostne-groznje/
 5. https://www.spletno-oko.si/
 6. https://www.e-tom.si/
 7. https://casoris.si/kaj-mora-prav-vsak-vedeti-o-spletnih-prevarah/

Kratki video nasveti za otroke in najstnike »Sejfko sprašuje…strokovnjak odgovarja«:

 • Kako pomagati nekomu, ki ga žalijo preko družabnih omrežij? (video)
 • Kako dokazati prijateljem, da jih žali nekdo drug v mojem imenu? (video)
 • Če te nekdo žali, ali ga blokiraš? (video)
 • Ali je treba imeti za vsako družabno omrežje svoje geslo? (video)
 • Ali lahko za profilno sliko uporabimo sliko slavne osebe, ki smo jo našli na internetu? (video)
 • Ali je narobe, če imaš na Facebooku ali drugih družabnih omrežjih več profilov? (video)
 • O uporabi družabnih omrežij (video)
 • Ravnanje v primeru nasilja na družabnih omrežjih (video)
 • Naj te ne bo strah, da zamujaš … (video)
 • Super selfie (video)
 • Več videov >>

 

 

 

(Visited 56 times, 1 visits today)