V četrtek, 23.2.2023, smo se predstavniki osnovnih šol zbrali v veliki sejni dvorani Mestne občine Ptuj, kjer je potekalo zasedanje ptujskega medobčinskega otroškega parlamenta. Ko smo prišli v sejno sobo,  nas je najprej nagovorila županja ga. Nuška Gajšek, nato pa še regijska koordinatorica otroškega parlamenta ga. Vojka Havlas. Sledilo je delo v tematskih skupinah, nato pa razprava o duševnem zdravju otrok in mladih. Tik pred koncem smo dobili lističe, na katere smo zapisali ime tistega, ki se nam je zdel najprimernejši kandidat za nacionalni Otroški parlament.

Na koncu smo povzeli skupna stališča:

1. Velik vir stresa, ki vpliva na naše duševno zdravje, nam predstavlja šola – predvsem takrat, ko moramo pridobiti veliko ocen. Takrat se nam vse nabere. Želimo si dobrih ocen, ker nočemo razočarati staršev, pa tudi zato, ker smo pod pritiskom, ali se bomo lahko vpisali na želeno srednjo šolo. Odnosi med nami (v družini, v družbi) se v tem času poslabšajo. Takrat še pogosteje bežimo iz realnosti v virtualni svet in veliko časa preživimo na telefonih.

2. Menimo, da se razlog za slabo duševno zdravje skriva v kombinaciji družbe (prijateljev), družine  in nizke samopodobe.

3. V naših družinah pogrešamo več pogovora. Starši imajo naporne službe in pogosto jim zmanjka časa za pogovor o tem, kako smo v resnici. Opažamo, da nas težko razumejo in da se ne znajo oziroma ne zmorejo postaviti v našo kožo. Tudi starši bi se morali udeležiti predavanj na to temo.

4. Na spletu je veliko sovražne komunikacije, ker je na tak način lažje biti nesramen, pa tudi bolj si pogumen, sploh če gre za anonimnost. Vrstniki, ki so na spletu izključeni ali ustrahovani, se zaprejo vase in o tem nikomur ne govorijo, saj se bojijo reakcije. 

5. Sami lahko za dobro duševno zdravje poskrbimo z izbiro dobre družbe in s pozitivno samopodobo. Veliko mladih ima slabo samopodobo, saj iščemo popolnost, ki nam jo vsiljujejo mediji, a je v resnici nedosegljiva, ker je nerealna.

Blažka Brlek 8. g

trashed-1679738490-IMG_20230223_100231

Slika 7 of 7

(Visited 56 times, 1 visits today)